Routes

Voorburg

Editie 2024

Beleef de historie van de steden rondom de trekvaarten, al wandelend of fietsend. Of stap zelf aan boord en vaar een mooie sloepenroute. Op deze pagina vindt u een selectie aan mooie wandelingen, fietstochten en vaarroutes door Voorburg.

Beeldenroute Voorburg

Mooi Voorburg stelde een wandelroute samen langs 35 beelden. Deze route is in samenwerking met de musea Huygens’ Hofwijck en Swaensteyn en de gemeente uitgebracht. De route begint op het Stationsplein/Huygenstraverse en loopt via de Herenstraat,  Park Vreugd en Rust, het  Boerenbos en het Burgemeester Noteboompark naar Park ’t Loo met de daarin gelegen Spinozahof. De route eindigt bij het Waterspoorpark bij de spoorlijn Den Haag-Leiden.

Afstand: 3 km (exclusief teruglopen).

Wandelroute (1 euro bij VVV Voorburg, Herenstraat 101)

Route via de webwinkel 4 euro incl. verzendkosten

Monumentenroute Voorburg

Voorburg heeft meer dan 200 rijks- en gemeentelijke monumenten, die dateren uit de 13e  t/m de 20ste eeuw. Halverwege die periode kwam de trekschuit in zwang. Die zorgde voor gestroomlijnd vervoer van goederen en diensten in een bloeiende periode van de Republiek der Nederlanden. Gefortuneerde bewoners stichtten onder meer buitenplaatsen in Voorburg. Denk hierbij aan Huygens en prinses Marianne. Mooi Voorburg heeft een wandelroute uitgezet die voert langs twintig monumenten in het Beschermd Dorpsgezicht. 

Afstand: 2 à 3 km.

Wandelroute Monumenten Voorburg (1 euro bij VVV Voorburg, Herenstraat 101)

Schatten aan de Vliet Voorburg

Voorburg is rijk aan erfgoed. Zichtbaar erfgoed zoals Molen de Vlieger en Huygens’ Hofwijck of het notarishuis in de Herenstraat waar nu Museum Swaensteyn en de VVV zijn gevestigd. Maar ook Park Arentsburgh/Park Hoekenburg waar resten van de Romeinse stad Forum Hadriani te vinden zijn. Bekijk hier ook de reconstructie van de plek waar ‘drie Vlieten samenkomen’ (vandaar ook Drievliet) in de 17e eeuw (gratis app canals5D). Intussen maakt u kennis met ‘onzichtbaar’ erfgoed, in de vorm van geschiedenis en verhalen.

Afstand: 10 km.

Wandelroute Voorburg (iziTRAVEL-app)

Schatten aan de Vliet – Fietsroute I

In deze route, ingesproken door RTL-verslaggever Frits Wester die zelf in Voorburg woont, maakt u kennis met de parels van Leidschendam en Voorburg. De Romeinen, de Gouden Eeuw, u vindt overblijfselen hiervan langs deze prachtige steden aan de Vliet. Startpunt is bij de Stadbakens Forum Hadriani (Prinses Mariannelaan, ter hoogte van huisnummer 218 in Voorburg).

Afstand: 16,7 km.

Fietsroute Leidschendam-Voorburg (gratis, iziTRAVEL-app)

Schatten aan de Vliet – Fietsroute II

De routes Schatten aan de Vliet zijn gemaakt in samenwerking met het Erfgoedpodium Leidschendam-Voorburg en Beguin Media Totaal. De historische kernen aan de Vliet herbergen vele schatten. Erfgoed in de vorm van monumenten, parken en onze prachtige Vliet. Het Erfgoedpodium Leidschendam-Voorburg spant zich in om al dat moois in onze gemeente bij u onder de aandacht te brengen. Start bij de Stadbakens Forum Hadriani (Prinses Mariannelaan, ter hoogte van huisnummer 218 Voorburg).

Afstand: 28,7 km.

Fietsroute Leidschendam – Voorburg – Stompwijk (gratis, iziTRAVEL-app)

Beeldenroute Voorburg

De afgelopen eeuw vestigden zich veel kunstenaars in Voorburg. Grote namen zijn hier terug te vinden, zoals Albert Termote, Aart van den IJssel en Jan Snoeck. De fietsbeeldenroute voert langs 33 beelden. De route start bij Museum Swaensteyn/VVV in Huygenskwartier Voorburg. De route gaat langs aantrekkelijke paden zodat u onderweg kunt genieten van het mooie dat Voorburg biedt. Overal langs de route vindt u gezellige horeca. Dit is aangegeven op het routekaartje dat bij het boekje hoort. 

Afstand: 12 km

Fietsroute (2 euro bij VVV Voorburg, Herenstraat 101)

Route via de webwinkel 4 euro incl. verzendkosten

Vaarroute Drie Vlieten

Deze vaartocht start bij vaarknooppunt 71, vlakbij pretpark Drievliet. Op dit kruispunt van vaarwegen komen de Vliet, de Haagse Vliet en de Delftse Vliet samen. Vanaf hier vaart u een ronde door het centrum van Den Haag. Met een sloep of kano verkent u de Haagse grachten, waarna u terugvaart naar het beginpunt. Daarna voert de route u naar het gezellige centrum van Delft, dat u lopend of varend kunt verkennen.

Afstand: 26 km

Vaarroute (gratis, PDF)

Drievliet naar Vlietland

Deze vaarroute met knooppunten start bij Drievliet, het kruispunt van de Vliet, de Haagse Vliet en de Delftse Vliet. U vaart over de Vliet langs de Huygens’ Haven naar de sluis in Leidschendam. Het schutten in het drukke centrum is een belevenis. Hierna voert de route u naar Voorschoten. Dit deel van de route is toegankelijk voor schepen tot een hoogte van 1,58 meter. Verken daarna de plassen van Vlietland, voordat u terugvaart naar Drievliet.

Afstand: 24 km

Vaarroute (gratis, PDF)