Beleef sportief de historie

Routes

zaterdag
13 april 2024

.

Beleef de historie van de steden rondom de trekvaarten, al wandelend of fietsend. Of stap zelf aan boord en vaar een mooie sloepenroute. Op deze pagina vindt u een selectie aan mooie wandelingen, fietstochten en vaarroutes door ons mooie Zuid-Holland.

Wandelen

Beeldenroute Voorburg

Mooi Voorburg stelde een wandelroute samen langs 35 beelden. Deze route is in samenwerking met de musea Huygens’ Hofwijck en Swaensteyn en de gemeente uitgebracht. De route begint op het Stationsplein/Huygenstraverse en loopt via de Herenstraat,  Park Vreugd en Rust, het  Boerenbos en het Burgemeester Noteboompark naar Park ’t Loo met de daarin gelegen Spinozahof. De route eindigt bij het Waterspoorpark bij de spoorlijn Den Haag-Leiden.

Afstand: 3 km (exclusief teruglopen).

Wandelroute (1 euro bij VVV Voorburg, Herenstraat 101)

Route via de webwinkel 4 euro incl. verzendkosten

Historische havenwandeling Den Haag

Op deze wandeling staat het historisch havengebied in Den Haag in de schijnwerpers. Er zijn veel mooie pareltjes en leuke plekjes om iets te eten en drinken. Bekijk de 400 jaar oude grachten, de passantenhaven, de museumhaven en de panden van de oude rederijen. U komt ook langs woonhuizen en ateliers van 17e– en 19e-eeuwse kunstenaars. Zij schilderden het Hollandse landschap, waar de trekschuit doorheen trok. De wandeling begint en eindigt bij het Buitenmuseum aan de Dunne Bierkade 16 en 17.

Afstand: 4,5 km.

Wandelroute Den Haag

Historische wandeling door Voorburg

De wandeling voert langs locaties in Voorburg die een rol hebben gespeeld in het leven van Prinses Marianne. Zij is de sociaal bewogen dochter van koning Willem I. In Voorburg beleeft u herinneringen aan haar: in de Oude Kerk, de Oranjerie en het onlangs fraai gerestaureerde Klein Rusthof. De Geestbrug (een van de oudste tolbruggen in de regio) verbindt de Geestbrugweg met de Prinses Mariannelaan, vernoemd naar de prinses. De laan komt uit in Huygenskwartier Voorburg, het historische centrum.

Afstand: 2,7 km.

Route (gratis)

Historische wandeling Erfgoed Leidschendam

De vereniging Erfgoed Leidschendam heeft een mooie wandeling gemaakt langs het cultuur-historisch erfgoed van Leidschendam. Bekijk cultuur-historische monumenten en karakteristieke gebouwen. Onder andere de prachtige R.K. Petrus- en Pauluskerk. De route start aan het Damplein en gaat via de pittoreske straten van Leidschendam en het bijzondere sluisgebied, een belangrijke afmeerplek voor de trekschuit.

Afstand: 4 km.

Wandelroute Erfgoed Leidschendam (gratis, PDF)

In de voetsporen van Spinoza- Den Haag

Den Haag speelde in de 17e eeuw een prominente rol in de Republiek. Het was de Hofstad, het bestuurscentrum en de bakermat van kunst en wetenschap. We plaatsen Spinoza in de dynamische wereld van de 17e eeuw. De tocht gaat door zijn buurt, langs zijn huis en zijn graf. Net als Spinoza waren de kunstenaars en wetenschappers die hier woonden stuk voor stuk vernieuwers. Waren zij een product van hun tijd of was de tijd een product van hun vindingrijkheid?

Afstand: 2 km

Wandelroute via de app Izi.travel (audiotour)

Landgoedwandelen Leidschendam-Voorburg

Wandelen langs kastelen, landgoederen en buitenplaatsen: deze wandelroute leidt je langs een deel van de landgoederen en buitenplaatsen van Leidschendam-Voorburg. De ligging van deze dorpen destijds en de bereikbaarheid vanuit de omliggende steden was ideaal voor de aanleg van buitenverblijven. De elite konden zo even bijkomen in het groen van hun stadse leven, of gasten ontvangen.

Afstand: 5 km en 10 km.

Wandelroute Landgoederen (gratis)

Download hier de route in PDF.

Monumentenroute Voorburg

Voorburg heeft meer dan 200 rijks- en gemeentelijke monumenten, die dateren uit de 13e  t/m de 20ste eeuw. Halverwege die periode kwam de trekschuit in zwang. Die zorgde voor gestroomlijnd vervoer van goederen en diensten in een bloeiende periode van de Republiek der Nederlanden. Gefortuneerde bewoners stichtten onder meer buitenplaatsen in Voorburg. Denk hierbij aan Huygens en prinses Marianne. Mooi Voorburg heeft een wandelroute uitgezet die voert langs twintig monumenten in het Beschermd Dorpsgezicht. 

Afstand: 2 à 3 km.

Wandelroute Monumenten Voorburg (1 euro bij VVV Voorburg, Herenstraat 101)

Narcissenroute Voorburg

Op vroegere buitenplaatsen zoals Vreugd en Rust bloeiden in de lente veel stinsenplanten zoals narcissen en hyacinten. Het ging erom het landhuis een fleurige en weelderige aanblik te geven. Deze narcissenroute is voor het eerst aangelegd in 1978. Jarenlang was de route een attractie in het park waar veel bezoekers op afkwamen. Het opnieuw aanleggen van de narcissenroute was het begin van een aantal acties om de buitenplaats Vreugd en Rust weer de vroegere allure te geven van de landschapsarchitecten Zocher.

Afstand: 2,5 km.

Wandelroute: gemarkeerde wandeling (flyer gratis bij VVV Voorburg, Herenstraat 101)

Schatten aan de Vliet Leidschendam

Leidschendam heeft parels aan de Vliet als de Petrus- en Pauluskerk, de sluis met de Sluiskant en Houtzaagmolen De Salamander. Wandel langs de Vliet en bekijk het historische centrum van Leidschendam. Tussendoor kunt u een bezoek brengen aan De Salamander. De molen is iedere woensdag- en zaterdagmiddag geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Bekijk het oude Raadhuis van Leidschendam en geniet van de boten op de Vliet.

Afstand: 5,8 km.

Wandelroute Leidschendam.

Schatten aan de Vliet Voorburg

Voorburg is rijk aan erfgoed. Zichtbaar erfgoed zoals Molen de Vlieger en Huygens’ Hofwijck of het notarishuis in de Herenstraat waar nu Museum Swaensteyn en de VVV zijn gevestigd. Maar ook Park Arentsburgh/Park Hoekenburg waar resten van de Romeinse stad Forum Hadriani te vinden zijn. Bekijk hier ook de reconstructie van de plek waar ‘drie Vlieten samenkomen’ (vandaar ook Drievliet) in de 17e eeuw (gratis app canals5D). Intussen maakt u kennis met ‘onzichtbaar’ erfgoed, in de vorm van geschiedenis en verhalen.

Afstand: 10 km.

Wandelroute Voorburg (iziTRAVEL-app)

Stap met een Hollandse meester in een schilderij

Beleef de audiotour ‘Stap met een Hollandse Meester in een schilderij’. Reis mee met de trekschuit door de eeuwen heen aan de hand van schilderijen van beroemde kunstenaars vanaf de 17e tot de 19e eeuw. De wandeling is gemaakt door het Buitenmuseum in Den Haag. Start is op de Veerkade/hoe Spui Den Haag. Markt- en veerschepen uit Delft, Rotterdam en Amsterdam meerden vanaf de 17de eeuw aan op de Veerkades. Klik hier voor meer info.

Afstand: ca 4 km.

Wandelroute (gratis, iziTRAVEL-app)

Fietsen

Beeldenroute Voorburg

De afgelopen eeuw vestigden zich veel kunstenaars in Voorburg. Grote namen zijn hier terug te vinden, zoals Albert Termote, Aart van den IJssel en Jan Snoeck. De fietsbeeldenroute voert langs 33 beelden. De route start bij Museum Swaensteyn/VVV in Huygenskwartier Voorburg. De route gaat langs aantrekkelijke paden zodat u onderweg kunt genieten van het mooie dat Voorburg biedt. Overal langs de route vindt u gezellige horeca. Dit is aangegeven op het routekaartje dat bij het boekje hoort. 

Afstand: 12 km

Fietsroute (2 euro bij VVV Voorburg, Herenstraat 101)

Route via de webwinkel 4 euro incl. verzendkosten

Botanische fietsroute Leiden, Leidschendam, Voorschoten

De Hortus botanicus is de oudste botanische tuin van Nederland. Bezoek de tuin en verwonder u over de bijzondere bomen, exotische- en medicinale planten. De fietsroute brengt u naar allerlei prachtige plekken rondom Leiden, zodat u de diversiteit van de natuur zelf kunt ontdekken. U fietst langs recreatieplassen, vlindertuinen en prachtige buitenplaatsen. Wilt u nog meer weten over het ontstaan en de ontwikkeling van de natuur, bezoek dan Naturalis als u weer terug bent in Leiden.

Afstand: 25,3 km.

Fietsroute (gratis, via fietsnetwerk.nl]

In het kielzog van Spinoza – Fiets- en vaartocht

In deze tocht staat het leven van Spinoza in Den Haag als stad van politiek en macht centraal. We bezoeken huizen waar hij gewoond heeft, plekken die hij bezocht en kijken door een 17e-eeuwse bril naar de omgeving. We reizen vervolgens met Spinoza mee naar Voorburg. Ook daar heeft hij gewoond. Spinoza neemt de trekschuit, het openbaar vervoer. Het is betaalbaar, snel en betrouwbaar en verbindt de belangrijke steden in de Republiek met elkaar. Deze audiotour is opgezet als vaar- en fietstocht.

Afstand: 10 km

Route (gratis, via de izi.TRAVEL-app)

Kunstfietsroute – Ode aan het Hollands Landschap I

In deze kunstroute ligt de nadruk op de schilderkunst. De fietsroute leidt u langs de woonhuizen van beroemde schilders en kenschetst de ontwikkeling van de landschapsschilderkunst en het stadsgezicht vanaf de Gouden Eeuw tot de dag van vandaag. Startpunt is station Voorschoten. U fietst door Voorschoten, Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag.

Afstand: 26 km

Fietsroute (gratis, PDF)

Kunstfietsroute – Ode aan het Hollands Landschap II

Deze kunstroute start aan het Spui 68 in Den Haag. De fietsroute komt langs buitenhuizen uit de 17e eeuw, voert langs de prachtige Vliet, langs koninklijke wachtkamers en maak kennis met de kunstenaars van de Haagse School. De fietsroute brengt u van Den Haag naar Leidschendam, Voorburg en Scheveningen. Voor de kinderen zijn er puzzels en tekeningen.

Afstand: 26,4 km.

Fietsroute (gratis, PDF)

Rondje Leidschendam en Leiden

De fietsroute bestaat uit knooppunten. U fietst tijdens deze route door het polderlandschap. Het is heerlijk om hier te genieten van de fraaie vergezichten. U komt ook nog langs het prachtige Landgoed Ter Horst en natuurgebied de Vlietlanden. Leiden is een oud universiteitsstadje en rijk aan historische monumenten. Aan de rand van de stad komt u langs De Rodenburgermolen. Ook Leidschendam mag er zijn, zoals u zult ervaren als u over de schitterende Delftsekade langs de Vliet rijdt.

Afstand: 38 km.

Fietsroute (gratis via route.nl)

Schatten aan de Vliet – Fietsroute I

In deze route, ingesproken door RTL-verslaggever Frits Wester die zelf in Voorburg woont, maakt u kennis met de parels van Leidschendam en Voorburg. De Romeinen, de Gouden Eeuw, u vindt overblijfselen hiervan langs deze prachtige steden aan de Vliet. Startpunt is bij de Stadbakens Forum Hadriani (Prinses Mariannelaan, ter hoogte van huisnummer 218 in Voorburg).

Afstand: 16,7 km.

Fietsroute Leidschendam-Voorburg (gratis, iziTRAVEL-app)

Schatten aan de Vliet – Fietsroute II

De routes Schatten aan de Vliet zijn gemaakt in samenwerking met het Erfgoedpodium Leidschendam-Voorburg en Beguin Media Totaal. De historische kernen aan de Vliet herbergen vele schatten. Erfgoed in de vorm van monumenten, parken en onze prachtige Vliet. Het Erfgoedpodium Leidschendam-Voorburg spant zich in om al dat moois in onze gemeente bij u onder de aandacht te brengen. Start bij de Stadbakens Forum Hadriani (Prinses Mariannelaan, ter hoogte van huisnummer 218 Voorburg).

Afstand: 28,7 km.

Fietsroute Leidschendam – Voorburg – Stompwijk (gratis, iziTRAVEL-app)

Varen

Molens en meer

De één of meerdaagse vaarroute ‘Molens en Meer’ is een bijzondere vaarroute rondom de gemeentes Leiden, Kaag en Braassem, Alphen aan den Rijn en Warmond. De vaarroute voert langs de mooiste molens, leuke bezienswaardigheden en bijzondere plekken. Tijdens de route vaart u onder andere via de Leidse Vaart, waar u uitkijkt op de Langeraarse Plassen. Via het centrum van Alphen aan den Rijn en bierbrouwerij De Molen in Bodegraven vaart u weer terug naar een oase van rust via de Kagerplassen naar Kaageiland.

Afstand: 81,3 km.

Vaarroute (gratis via sloepennetwerk.nl)

Rijnlandse sloepenroute

Water. We drinken het, we wonen aan het water, genieten in ons bootje van de waternatuur. Op een mooie zomerdag zwemmen we erin en het is de bron van leven voor onze natuur, landbouw en veeteelt. Deze prachtige Rijnlandse vaarroute neemt je mee over de wateren van de Leidse regio en je vaart langs kenmerkende plekken en gebouwen die iets vertellen over het werk van het hoogheemraadschap Rijnland. Als hoogheemraadschap van Rijnland werken we al 800 jaar met het meest bijzondere product op aarde.

Afstand: 54,7 km.

Vaarroute (gratis via sloepennetwerk.nl)

Vaarroute Leiden-Leidschendam

Een route die u meeneemt over de eeuwenoude Vliet. Ooit gegraven door de Romeinse veldheer Corbulo, in de 17e eeuw de vaarroute voor de trekschuit en nu één van de mooiste vaarwateren van Zuid Holland. Afwisselend landschap, polderzichten worden afgewisseld met prachtige doorkijkjes. Eeuwenoude boerderijen en landhuizen. Bruggen en sluizen die de sporen van een ver verleden dragen.

Afstand: 13,3 km

Vaarroute (gratis via waterwegwijzer.nl, PDF)

Van Leiden naar Warmond

Deze vaartocht start in het centrum van Leiden en loopt via het fraaie Warmond door een mooi deel van de Kagerplassen. Vanuit het historische centrum van Leiden vaart u eerst in zuidelijke richting via de Trekvliet, het kanaal dat in de zeventiende eeuw werd gegraven. Hierna wordt de koers gewijzigd in noordelijke richting via het Rijn-Schiekanaal. De tocht loopt verder langs en door Warmond en door de Haarlemmer Trekvaart. Hierna varen we via de Rijnsburgsingel en de Morssingel terug naar het Leidse centrum.

Afstand: 20,2 km.

Vaarroute (gratis via sloepennetwerk.nl)

Te koop in de VVV, Herenstraat 101 Voorburg:

  • Boek Romeins Limespad (variant Voorburg)
    € 19,85 (ook online via BOL.com)

Te koop in de VVV Leiden, Stationsweg 26:

  • Waterkaart ANWB, kaart H € 16,95
  • 66 Bruggenroute Leiden € 3,-
  • Historisch water in Leiden € 4,50
  • Boek Wandelen in Rijnland, route 10 De Vlietlandroute € 17,95