Routes

Den Haag

Editie 2024

Beleef de historie van de steden rondom de trekvaarten, al wandelend of fietsend. Of stap zelf aan boord en vaar een mooie sloepenroute. Op deze pagina vindt u een selectie aan mooie wandelingen, fietstochten en vaarroutes door Den Haag.

Historische havenwandeling Den Haag

Op deze wandeling staat het historisch havengebied in Den Haag in de schijnwerpers. Er zijn veel mooie pareltjes en leuke plekjes om iets te eten en drinken. Bekijk de 400 jaar oude grachten, de passantenhaven, de museumhaven en de panden van de oude rederijen. U komt ook langs woonhuizen en ateliers van 17e– en 19e-eeuwse kunstenaars. Zij schilderden het Hollandse landschap, waar de trekschuit doorheen trok. De wandeling begint en eindigt bij het Buitenmuseum aan de Dunne Bierkade 16 en 17.

Afstand: 4,5 km.

Wandelroute Den Haag

Stap met een Hollandse meester in een schilderij

Beleef de audiotour ‘Stap met een Hollandse Meester in een schilderij’. Reis mee met de trekschuit door de eeuwen heen aan de hand van schilderijen van beroemde kunstenaars vanaf de 17e tot de 19e eeuw. De wandeling is gemaakt door het Buitenmuseum in Den Haag. Start is op de Veerkade/hoe Spui Den Haag. Markt- en veerschepen uit Delft, Rotterdam en Amsterdam meerden vanaf de 17de eeuw aan op de Veerkades. Klik hier voor meer info.

Afstand: ca 4 km.

Wandelroute (gratis, iziTRAVEL-app)

In de voetsporen van Spinoza- Den Haag

Den Haag speelde in de 17e eeuw een prominente rol in de Republiek. Het was de Hofstad, het bestuurscentrum en de bakermat van kunst en wetenschap. We plaatsen Spinoza in de dynamische wereld van de 17e eeuw. De tocht gaat door zijn buurt, langs zijn huis en zijn graf. Net als Spinoza waren de kunstenaars en wetenschappers die hier woonden stuk voor stuk vernieuwers. Waren zij een product van hun tijd of was de tijd een product van hun vindingrijkheid?

Afstand: 2 km

Wandelroute via de app Izi.travel (audiotour)

In het kielzog van Spinoza – Fiets- en vaartocht

In deze tocht staat het leven van Spinoza in Den Haag als stad van politiek en macht centraal. We bezoeken huizen waar hij gewoond heeft, plekken die hij bezocht en kijken door een 17e-eeuwse bril naar de omgeving. We reizen vervolgens met Spinoza mee naar Voorburg. Ook daar heeft hij gewoond. Spinoza neemt de trekschuit, het openbaar vervoer. Het is betaalbaar, snel en betrouwbaar en verbindt de belangrijke steden in de Republiek met elkaar. Deze audiotour is opgezet als vaar- en fietstocht.

Afstand: 10 km

Route (gratis, via de izi.TRAVEL-app)

Kunstfietsroute – Ode aan het Hollands Landschap II

Deze kunstroute start aan het Spui 68 in Den Haag. De fietsroute komt langs buitenhuizen uit de 17e eeuw, voert langs de prachtige Vliet, langs koninklijke wachtkamers en maak kennis met de kunstenaars van de Haagse School. De fietsroute brengt u van Den Haag naar Leidschendam, Voorburg en Scheveningen. Voor de kinderen zijn er puzzels en tekeningen.

Afstand: 26,4 km.

Fietsroute (gratis, PDF)

Vaarroute Den Haag centrum

Varen in Den Haag is afwisselend en gezellig. U kunt de binnenstad prima verkennen met een sloep (max. 85 cm kruiphoogte) of kano. Het drukke Den Haag is op deze manier van een geheel andere kant te beleven. De tocht voert u onder andere langs de Koninklijke stallen en het Malieveld. Het centrum is per boot bereikbaar via de Haagse Trekvliet. Vanaf vaarknooppunt 75 kunt u naar de oude Zeesluis varen.

Afstand: 16,8 km

Vaarroute (Gratis via sloepennetwerk, PDF)

 

Sluizenroute Den Haag

De Sluizenroute start in Rijswijk. Via de Zuidvliet vaart u langs Drievliet en Huygens’ Hofwijck naar de pittoreske 19e eeuwse sluis in Leidschendam. Bij Drievliet kunt u een uitstapje maken over de Haagse Trekvliet, naar het centrum van Den Haag. Het schutten in de sluis in het oude centrum van Leidschendam, met daaromheen terrassen, is een bijzondere belevenis. Daarna gaat de tocht verder over de Vliet naar recreatiegebied Vlietland.

Afstand: 14 km

Vaarroute (gratis via sloepdelen, Google Maps)

 

Bekijk hier de vouwfolder met wandel-, fiets- en vaarroutes langs de Delflandse Trekvaarten.