Routes

Vlaardingen

Editie 2024

Beleef de historie van de steden rondom de trekvaarten, al wandelend of fietsend. Of stap zelf aan boord en vaar een mooie sloepenroute. Op deze pagina vindt u een selectie aan mooie wandelingen, fietstochten en vaarroutes door Vlaardingen.

Vlaardingen Haringstad

Lange tijd was Vlaardingen een van de belangrijkste haringsteden van Nederland. Op het hoogtepunt telde de vloot 192 schepen. Niet verwonderlijk dus dat de Vlaardingers ook wel Haringkoppen werden genoemd. De haring ging over de trekvliet verder Holland in. In 1964 voeren de schepen voor het laatst uit, maar in de stad zijn nog veel plekken te vinden die herinneren aan het visserijverleden. Ga mee op pad en ontdek de stad van de Haringkoppen.

Afstand: 5 km

Wandelroute (gratis, ANWB)

Trekvaarten in de Broekpolder

Wandel langs de historische trekvaarten in de Broekpolder. U start bij wandelknooppunt 38, net buiten Vlaardingen. Hier starten ook wandelingen van 5 en 15 kilometer. Langs de Noordvliet en de Vlaardingse Vaart zijn delen van het oorspronkelijke jaagpad (trekkade) bewaard gebleven. Geniet van prachtige uitzichten over de aangrenzende polders. Onderweg steekt u vaarten over met een trekvaartbrug, een trekveer en de veerpont bij de Foppenplas.

Afstand: 10 km.

Wandelroute  (gratis)

Over het Panamakanaal

De route begint bij fietsknooppunt 74, op een steenworp afstand van Vlaardingen. U steekt met het veerpontje bij het Bommeer het Panamakanaal over en de Noordvliet. Dit is een van de historische trekvaarten in dit prachtig gebied van ruim 400 hectare, waar het heerlijk fietsen is. Ook veel watervogels komen hier graag om te overwinteren en te broeden in het gevarieerde landschap. De route voert u verder door Schipluiden en langs Delft.

Afstand: 25 km.

Fietsroute (gratis, fietsnetwerk.nl)

Vlaardingenroute

Kop en staart van deze route brengen havensferen. Daarbuiten wacht een slingeren over fietspaden door een vrolijk Hollands grasland. Een waterrijke toets is voor rekening van de Noorden Middelvliet en een tweetal recreatieplassen. Dat betekent meerkoeten, kwakende kikkers en zeilboten. Nu eens ziet u de hele boot, dan weer piepen alleen de zeilen boven de begroeiing uit. Leuk moment is de oversteek met de trekschuit. Wie zorgt ervoor dat de overkant wordt bereikt?

Afstand: 28 km.

Fietsroute (gratis, ANWB)

Vaartocht Vlaardingen-Delft

U start in de binnenhaven van Vlaardingen en vaart over de Vlaardingse vaart en De Gaag naar De Grote Kolk in Delft. Deze route vertelt u over zeekaken, haringvangst en schelvispekel. En over de oudste Nederlandse kasgroente waar in de hele wereld vraag naar is. In vroeger tijden werden deze goederen per schuit vervoerd over de Delflandse Trekvaarten. Lees onderweg over karper gebakken in Delflandse boter en specerijen die van ver kwamen.

Afstand: 15 km, enkele reis

Vaarroute (gratis)

Vaarroute trekvaarten Vlaardingen – Maassluis

Geniet vanaf het water van de trekvaarten in de Hoek van Zuid-Holland. Deze tocht gaat van de haven van Vlaardingen over de Vlaardingervaart en de Noordvliet naar Maassluis. Deze vaarroute volgt u via knooppuntbordjes, speciaal voor boten en kano’s. Op de terugweg gaat de route over het Bommeer en de Foppenplas. Ervaar de rust van het prachtige polderlandschap waar vroeger de paarden hard werkten om schuiten over de vaarten te trekken.

Afstand: 21 km.

Vaarroute (gratis, PDF)

Bekijk hier de vouwfolder met wandel-, fiets- en vaarroutes langs de Delflandse Trekvaarten.