Routes

Leidschendam

Editie 2024

Beleef de historie van de steden rondom de trekvaarten, al wandelend of fietsend. Of stap zelf aan boord en vaar een mooie sloepenroute. Op deze pagina vindt u een selectie aan mooie wandelingen, fietstochten en vaarroutes door Leidschendam.

Landgoedwandelen Leidschendam-Voorburg

Wandelen langs kastelen, landgoederen en buitenplaatsen: deze wandelroute leidt je langs een deel van de landgoederen en buitenplaatsen van Leidschendam-Voorburg. De ligging van deze dorpen destijds en de bereikbaarheid vanuit de omliggende steden was ideaal voor de aanleg van buitenverblijven. De elite konden zo even bijkomen in het groen van hun stadse leven, of gasten ontvangen.

Afstand: 5 km en 10 km.

Wandelroute Landgoederen (gratis)

Download hier de route in PDF.

Historische wandeling Erfgoed Leidschendam

De vereniging Erfgoed Leidschendam heeft een mooie wandeling gemaakt langs het cultuur-historisch erfgoed van Leidschendam. Bekijk cultuur-historische monumenten en karakteristieke gebouwen. Onder andere de prachtige R.K. Petrus- en Pauluskerk. De route start aan het Damplein en gaat via de pittoreske straten van Leidschendam en het bijzondere sluisgebied, een belangrijke afmeerplek voor de trekschuit.

Afstand: 4 km.

Wandelroute Erfgoed Leidschendam (gratis, PDF)

Schatten aan de Vliet Leidschendam

Leidschendam heeft parels aan de Vliet als de Petrus- en Pauluskerk, de sluis met de Sluiskant en Houtzaagmolen De Salamander. Wandel langs de Vliet en bekijk het historische centrum van Leidschendam. Tussendoor kunt u een bezoek brengen aan De Salamander. De molen is iedere woensdag- en zaterdagmiddag geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Bekijk het oude Raadhuis van Leidschendam en geniet van de boten op de Vliet.

Afstand: 5,8 km.

Wandelroute Leidschendam.

Rondje Leidschendam en Leiden

De fietsroute bestaat uit knooppunten. U fietst tijdens deze route door het polderlandschap. Het is heerlijk om hier te genieten van de fraaie vergezichten. U komt ook nog langs het prachtige Landgoed Ter Horst en natuurgebied de Vlietlanden. Leiden is een oud universiteitsstadje en rijk aan historische monumenten. Aan de rand van de stad komt u langs De Rodenburgermolen. Ook Leidschendam mag er zijn, zoals u zult ervaren als u over de schitterende Delftsekade langs de Vliet rijdt.

Afstand: 38 km.

Fietsroute (gratis via route.nl)

Botanische fietsroute Leiden, Leidschendam, Voorschoten

De Hortus botanicus is de oudste botanische tuin van Nederland. Bezoek de tuin en verwonder u over de bijzondere bomen, exotische- en medicinale planten. De fietsroute brengt u naar allerlei prachtige plekken rondom Leiden, zodat u de diversiteit van de natuur zelf kunt ontdekken. U fietst langs recreatieplassen, vlindertuinen en prachtige buitenplaatsen. Wilt u nog meer weten over het ontstaan en de ontwikkeling van de natuur, bezoek dan Naturalis als u weer terug bent in Leiden.

Afstand: 25,3 km.

Fietsroute (gratis, via fietsnetwerk.nl]

Kunstfietsroute – Ode aan het Hollands Landschap I

In deze kunstroute ligt de nadruk op de schilderkunst. De fietsroute leidt u langs de woonhuizen van beroemde schilders en kenschetst de ontwikkeling van de landschapsschilderkunst en het stadsgezicht vanaf de Gouden Eeuw tot de dag van vandaag. Startpunt is station Voorschoten. U fietst door Voorschoten, Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag.

Afstand: 26 km

Fietsroute (gratis, PDF)

Vaarroute Leiden-Leidschendam

Een route die u meeneemt over de eeuwenoude Vliet. Ooit gegraven door de Romeinse veldheer Corbulo, in de 17e eeuw de vaarroute voor de trekschuit en nu één van de mooiste vaarwateren van Zuid Holland. Afwisselend landschap, polderzichten worden afgewisseld met prachtige doorkijkjes. Eeuwenoude boerderijen en landhuizen. Bruggen en sluizen die de sporen van een ver verleden dragen.

Afstand: 13,3 km

Vaarroute (gratis via waterwegwijzer.nl, PDF)

Vaarroute Leidschendam-Delft

Deze vaartocht over de (Delftse) Vliet start bij de sluis van Leidschendam. Een vaarttocht vol tegenstrijdige belangen! De droge voeten van de Delftenaren hadden een vaartocht met obstakels voor de schippers tot gevolg. U vaart langs pittoreske landhuizen en eeuwenoude bruggetjes. Onderweg kunt u gluren in achtertuinen en vogels spotten in de oude stadsparken. Varend over de Vliet is van de drukke Randstad bijna niets te merken.

Afstand: 11,5 km.

Vaarroute (gratis via waterwegwijzer.nl, PDF)