Routes

Schiedam

Editie 2024

Beleef de historie van de steden rondom de trekvaarten, al wandelend of fietsend. Of stap zelf aan boord en vaar een mooie sloepenroute. Op deze pagina vindt u een selectie aan mooie wandelingen, fietstochten en vaarroutes door Schiedam.

Slenteren in Schiedam

Ontdek dat Schiedam veel meer is dan een jeneverstad met vele molens. Deze smartphone stadswandeling leidt je met herkenbare foto’s en heldere instructies van de plek waar de stad is ontstaan naar het moderne heden. Onderweg leest u verhalen over polders en dijken, visserij en scheepswerven, kerken en kloosters, armoede en rijkdom, stadsrechten en vestingwerken en over de geschiedenis van de jeneverstokerijen. Het startpunt is voor het Proveniershuis, dichtbij treinstation Schiedam Centrum en parkeergarage Stadserf.

Afstand: 5 km

Wandelroute (€ 0,99 via de app Walk the City)

Rondtocht Lange Haven

Deze makkelijke wandeling door Schiedam start bij de Korenbeurs aan de Lange Haven. Schiedam staat bekend als jeneverhoofdstad en gin city met een oud-Hollandse binnenstad en de hoogste molens ter wereld. De route voert u langs korenmolen de Walvisch en de Nolet molen. Deze zijn, net als het Stedelijk Mueseum Schiedam, zeker een bezoek waard. Deze route is ook geschikt voor wandelwagens en rolstoelen.

Afstand: 6 km.

Wandelroute  (gratis)

Langs de Vier Schieën en de Vlaarding

De dam in de Schie is aangelegd in de 13de eeuw om het achterland tegen inbraken van de zee te beschermen. Maar er zijn nog drie (gegraven) Schieën die voor de trekvaart werden gebruikt. Ontdek ze alle vier, en de Vlaarding, met deze bijzondere fietsroute. De fietsroute begint bij station Schiedam en gaat langs een aantal dorpen in de omgeving. Ontdek onderweg de charme van Overschie, Kethel en Vlaardingen. In Masamuda staan nog een aantal middeleeuwse huizen.

Afstand: 48 km.

Fietsroute (gratis)

Schitterend Schiedam

Deze fietstocht biedt het beste van twee werelden: natuurschoon en een mooie historische binnenstad. U fietst langs trekvaarten, door het prachtige, rustige polderlandschap van het Midden-Delfland, gecombineerd met de fraaie binnenstad van Schiedam. Achter de karakteristieke pakhuizen, grachten, branderijen en mouterijen gaan vele verhalen schuil. De ruine ‘Huis te Riviere’ is zeker een bezoek waard. Tijdens deze route maakt u gebruik van fietsknooppunten. De start is bij knooppunt 10, op de Koemarkt in Schiedam.

Afstand: 35 km.

Fietsroute (gratis)

Rondje Schiedam-Rotterdam

Deze vaarroute begint in Schiedam, bij vaarknooppunt 58. Vanaf hier vaart u door het karakteristieke centrum van Schiedam. Op de kades aan de Lange Haven staan onder andere de Korenbeurs en het Jenevermuseum. Halverwege de Lange Haven ligt de Appelmarktbrug, een gietijzeren ophaalbrug die gebouwd is rond 1860. U vaart naar de Schie en door naar Rotterdam, waar u een hele andere sfeer treft. Verken de Coolhaven voordat u bij knooppunt 1 omdraait voor de terugweg.

Afstand: 20 km

Vaarroute (gratis, PDF)

Rondje Schiedam-Delft

Geniet van het charmante centrum van Schiedam en het polderlandschap langs De Schie. De route begint bij vaarknooppunt 58, vlak bij de Nieuwe Maas, in Schiedam. U vaart onder andere langs de Havenkerk, Huis Nolet en het Jenevermuseum. Neem even de tijd om het centrum van Schiedam te verkennen vanaf het water, er is veel te zien. De route gaat verder over de Delftse Schie, die vroeger als trekvaart werd gebruikt.

Afstand: 13,6 km (enkele reis)

Vaarroute (gratis, PDF)

Bekijk hier de vouwfolder met wandel-, fiets- en vaarroutes langs de Delflandse Trekvaarten.