Routes

Leiden

Editie 2024

Beleef de historie van de steden rondom de trekvaarten, al wandelend of fietsend. Of stap zelf aan boord en vaar een mooie sloepenroute. Op deze pagina vindt u een selectie aan mooie wandelingen, fietstochten en vaarroutes door Leiden.

Rembrandt-route

Wandel de Rembrandt-route en ontdek het verhaal van de jonge Rembrandt in Leiden. Rembrandt van Rijn werd in 1606 geboren en leerde in Leiden tekenen, etsen en schilderen. Een unieke wandeling in de voetsporen van de beroemdste grootmeester uit de 17e eeuw die alle historische Rembrandtlocaties met elkaar verbindt. U komt onder andere langs de Latijnse School en de Young Rembrandt Studio. De Rembrandt Route zit vol met achtergrondverhalen en talloze anekdotes.

Afstand: 4,5 km

Wandelroute (€ 6,95 bij VVV Leiden)

Route via de webwinkel

Leidse hofjesroute

Maar liefst 35 hofjes telt Leiden. Wie nietsvermoedend een deur openduwt tussen twee huizen, kan zo maar ineens in een prachtig hofje staan! En elk hofje heeft weer een eigen verhaal. Vele hofjes worden nog steeds bewoond. Wie wil hier nu niet wonen? De hofjes zijn vrijwel allemaal te bezoeken, maar houd wel rekening met de bewoners. Onderweg komt u langs het Sint Anna Aalmoeshuis, een bezoek meer dan waard.

Afstand: 5 km.

Wandelroute (€ 6,95 bij VVV Leiden)

Route via de webwinkel

Botanische fietsroute Leiden, Leidschendam, Voorschoten

De Hortus botanicus is de oudste botanische tuin van Nederland. Bezoek de tuin en verwonder u over de bijzondere bomen, exotische- en medicinale planten. De fietsroute brengt u naar allerlei prachtige plekken rondom Leiden, zodat u de diversiteit van de natuur zelf kunt ontdekken. U fietst langs recreatieplassen, vlindertuinen en prachtige buitenplaatsen. Wilt u nog meer weten over het ontstaan en de ontwikkeling van de natuur, bezoek dan Naturalis als u weer terug bent in Leiden.

Afstand: 25,3 km.

Fietsroute (gratis, via fietsnetwerk.nl]

Kunstfietsroute – Ode aan het Hollands Landschap I

In deze kunstroute ligt de nadruk op de schilderkunst. De fietsroute leidt u langs de woonhuizen van beroemde schilders en kenschetst de ontwikkeling van de landschapsschilderkunst en het stadsgezicht vanaf de Gouden Eeuw tot de dag van vandaag. Startpunt is station Voorschoten. U fietst door Voorschoten, Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag.

Afstand: 26 km

Fietsroute (gratis, PDF)

Rondje Leidschendam en Leiden

De fietsroute bestaat uit knooppunten. U fietst tijdens deze route door het polderlandschap. Het is heerlijk om hier te genieten van de fraaie vergezichten. U komt ook nog langs het prachtige Landgoed Ter Horst en natuurgebied de Vlietlanden. Leiden is een oud universiteitsstadje en rijk aan historische monumenten. Aan de rand van de stad komt u langs De Rodenburgermolen. Ook Leidschendam mag er zijn, zoals u zult ervaren als u over de schitterende Delftsekade langs de Vliet rijdt.

Afstand: 38 km.

Fietsroute (gratis via route.nl)

Van Leiden naar Warmond

Deze vaartocht start in het centrum van Leiden en loopt via het fraaie Warmond door een mooi deel van de Kagerplassen. Vanuit het historische centrum van Leiden vaart u eerst in zuidelijke richting via de Trekvliet, het kanaal dat in de zeventiende eeuw werd gegraven. Hierna wordt de koers gewijzigd in noordelijke richting via het Rijn-Schiekanaal. De tocht loopt verder langs en door Warmond en door de Haarlemmer Trekvaart. Hierna varen we via de Rijnsburgsingel en de Morssingel terug naar het Leidse centrum.

Afstand: 20,2 km

Vaarroute (gratis via sloepennetwerk.nl)

Rijnlandse sloepenroute

Water. We drinken het, we wonen aan het water, genieten in ons bootje van de waternatuur. Op een mooie zomerdag zwemmen we erin en het is de bron van leven voor onze natuur, landbouw en veeteelt. Deze prachtige Rijnlandse vaarroute neemt je mee over de wateren van de Leidse regio en je vaart langs kenmerkende plekken en gebouwen die iets vertellen over het werk van het hoogheemraadschap Rijnland. Als hoogheemraadschap van Rijnland werken we al 800 jaar met het meest bijzondere product op aarde.

Afstand: 54,7 km

Vaarroute (gratis via sloepennetwerk.nl)

Molens en meer

De één of meerdaagse vaarroute ‘Molens en Meer’ is een bijzondere vaarroute rondom de gemeentes Leiden, Kaag en Braassem, Alphen aan den Rijn en Warmond. De vaarroute voert langs de mooiste molens, leuke bezienswaardigheden en bijzondere plekken. Tijdens de route vaart u onder andere via de Leidse Vaart, waar u uitkijkt op de Langeraarse Plassen. Via het centrum van Alphen aan den Rijn en bierbrouwerij De Molen in Bodegraven vaart u weer terug naar een oase van rust via de Kagerplassen naar Kaageiland.

Afstand: 81,3 km.

Vaarroute (gratis via sloepennetwerk.nl)