Routes

Maassluis

Editie 2024

Beleef de historie van de steden rondom de trekvaarten, al wandelend of fietsend. Of stap zelf aan boord en vaar een mooie sloepenroute. Op deze pagina vindt u een selectie aan mooie wandelingen, fietstochten en vaarroutes door Maassluis.

Bolderroute Maassluis

Deze wandelroute start in de Nieuwstraat en is ook voor jonge wandelaars goed te doen. Ontdek de historische haven van Maassluis terwijl u langs 31 bolders wandelt. Een bolder wordt gebruikt om schepen aan te meren. Van oudsher is de bolder wit, maar in Maaslsuis zijn de bolders door Maassluise kunstenaars beschilderd en beplakt. Ze vormen een kleurrijk lint door de stad en het Schanseiland.

Afstand: 2,8 km

Wandelroute (gratis)

Maassluis en het water

U vertrekt voor deze route vanaf metrostation Maassluis centrum. De route voert u langs de haven van Maassluis en verder langs het Douanehuisje naar de Nieuwe Waterweg. Na de Poortershaven loopt u langs historische boerderijen naar de Monstersche Sluis. In 1889 werd deze sluis omgebouwd tot schutsluis, om de tuinders van het Westland via de trekvaart een vaarroute naar de haven te bieden. Verderop ziet u vanaf het Schanseiland al het Nationaal Sleepvaart Museum liggen.

Afstand: 11 km.

Wandelroute  (gratis)

Fietsroute Delflandse Trekvaarten Maassluis

Maak een prachtige fietstocht langs de Delflandse Trekvaarten, die al sinds 1645 worden gebruikt voor het vervoer van goederen en mensen. Van Maasluis fietst u langs de Maassluizervaart en Vlietlanden naar Schipluiden. Na een bezoek aan Delft fiets u langs de ander tak van de Maassluizervaart naar Vlaardingen. Ervaar de rust en schoonheid van het polderlandschap en de trekvaarten in de Hoek van Zuid-Holland. De laatste etappe gaat langs de nieuwe waterweg, waar altijd bedrijvigheid is.

Afstand: 40 km.

Fietsroute (gratis)

Beeldentocht Maassluis

Deze korte route is perfect voor liefhebbers van “Kunst in de buitenruimte”. U komt onder andere langs het monument Bombardement van L. Droppert, een standbeeld van Abraham Kuyper gemaakt door Frank Letterie, een beeld van pratende vrouwen van S. Krosch en nog vele andere kunstwerken. De tocht start op het Kerkplein in Maassluis. U fiets onder andere langs de haven, de Nieuwe Waterweg en de sluis naar de Delflandse trekvaarten.

Afstand: 10 km.

Fietsroute (gratis)

Vaarroute trekvaarten Maassluis – Vlaardingen

De beste manier om van de trekvaarten in de Hoek van Zuid-Holland te genieten is vanaf het water! Deze vaarroute volgt u via knooppuntbordjes, speciaal voor boten en kano’s. De tocht gaat van Maassluis over de Noordvliet en de Vlaardingervaart naar de haven van Vlaardingen. Op de terugweg gaat de route over het Bommeer en de Foppenplas. Ervaar de rust van het prachtige polderlandschap waar vroeger de paarden hard werkten om schuiten over de vaarten te trekken.

Afstand: 21 km

Vaarroute (gratis, PDF)

Vaar mee met trekschuit ‘De Goude Leeuwin’

Na 130 jaar is de trekschuit terug! Stap in bij trekschuit Maassluis ‘De Goude Leeuwin’ voor een historisch ervaartochtje. Er waren vroeger trekschuiten voor vrachtvervoer en voor personenvervoer. De nieuwe trekschuit Maassluis’ De Goude Leeuwin’ heeft naast een paard ook de beschikking over een elektromotor. Door het jaar heen vaart de trekschuit twaalf ‘dienstreizen’. Net als vroeger koopt u een kaartje voor de eerst- tweede- of derde klas.

Info en tickets:

trekschuitmaassluis.nl