Routes

Midden-Delfland

Editie 2024

Beleef de historie van de steden rondom de trekvaarten, al wandelend of fietsend. Of stap zelf aan boord en vaar een mooie sloepenroute. Op deze pagina vindt u een selectie aan mooie wandelingen, fietstochten en vaarroutes door Midden-Delfland.

Trambrug-route

Deze wandeling start bij het gemeentehuis in Schipluiden. De route gaat dwars door het oude centrum van Schipluiden, daarna over het oude jaagpad langs de Vlaardingervaart en via een poldergebied langs het golfterrein. U loopt o.a. langs twee rollerpalen die de jaaglijnen van de trekschuiten moesten geleiden. Even later komt u onder de monumentale Trambrug door: één van de oudste spoorbruggen van Nederland in zijn soort; deze brug is namelijk helemaal geklonken.

Afstand: 4,7 km

Wandelroute (gratis)

Dorproute Midden-Delfland

De start van deze wandeling is in Schipluiden, bij het gemeentehuis. U gaat eerst dwars door het oude centrum van Schipluiden en na boerderij Het Rietveld over het graspad van de Voddijk. Dit oude kerkpad voert u door de Klaas Engelbrechtspolder, karakteristiek voor Midden-Delfland. Vanaf de Woudhoeve ziet u het ’t Woudt liggen. Deze route is niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelen. In het broedseizoen is de Voddijk niet toegankelijk.

Afstand: 9,5 km.

Wandelroute  (gratis, Midden-Delfland Vereniging)

Rondje Kunst

Midden-Delfland is een van de oudste poldergebiedenvan Zuid-Holland. Afwisselend en aantrekkelijk. U vindt er sfeervolle dorpen, veelzijdige recreatiegebieden, water, natuur, kunst en cultuur en een uitgestrekt weidelandschap met mooie vergezichten. Een ‘rondje kunst’ is een fraaie fietsroute door het Midden-Delflandgebied op basis van fietsknooppunten. De route leidt u langs diverse kunstuitingen en kunstgerelateerde objecten en locaties in het gebied. U kunt kiezen tussen een klein (40 km) of groot (55 km) rondje.

Afstand: 40 of 55 km.

Fietsroute (gratis)

Kleine fietsroute bij Schipluiden

Fiets in Midden Delfland deze prachtige fietsroute langs het kleinste dorp van Nederland. Bij het maken van de route woonden er 38 mensen in ’t Woudt. Toch is dat niet de belangrijkste reden waarom zoveel mensen op een mooie middag in het weekend naar dit schilderachtige kerkdorpje fietsen. Het ligt ook bijzonder mooi in het Hollandse polderlandschap. Bezoek onderweg museum De Timmerwerf in De Lier met een uitgebreide collectie timmergereedschap en molenaarsgereedschap.

Afstand: 37 km.

Fietsroute (gratis, fietsnetwerk)

Rondje Delft

Geniet met een sloep of kano van stad en polder in Midden-Delfland. Deze route start bij vaarknooppunt 8, vlakbij jachthaven Schipluiden. U vaart via de Zijde richting De Lier. Daarna voert de Zweth u naar de Vliet, die vroeger als trekvaart werd gebruikt. Het volgende deel van de tocht gaat door Delft verder naar Den Hoorn. Het laatste deel van de tocht gaat over een andere historische trekvaart, de Gaag.

Afstand: 23 km

Vaarroute (gratis, PDF)

Rondje Poeldijk

Ontdek vanuit Midden-Delfland de vaarten van het Westland. Deze route maakt gebruik van vaarknooppunten en is geschikt voor sloepen en kano’s. De route start bij knooppunt 8, vlakbij jachthaven Schipluiden. U komt onder andere door De Lier, Honselersdijk, Poeldijk en Kwintsheul. U vaart tussen de kassen waarvan de opbrengst vroeger met trekschuiten over deze vaarten werd vervoerd. Geniet vanaf het water van prachtige polders en charmante dorpen.

Afstand: 22,5 km

Vaarroute (gratis, PDF)